Autoplagirani Prvi maj

Odmah da razjasnimo jednu stvar. Današnji tekst bit će prepun autoplagiranih rečenica. Rečenica koje sam vjerojatno prije upotrijebila u drugim tekstovima koje sam pisala. Ali to je u redu. To je danas dozvoljeno i poznatim ljudima, a kako onda ne bi tek bilo meni. Nepoznatoj.

Pa krenimo. Većina nas ima onog jednog prijatelja koji početkom godine sjedne, uzme kalendar u ruke i pregleda kad pada koji praznik i odmah pospaja sve što se pospajati da. Ove godine je taj prijatelj sretan jer Prvi maj pada na ponedjeljak. Možda nije toliko jako sretan koliko bi bio da pada na utorak ili četvrtak, ali i ponedjeljak je u redu. Ne ponovila se tragedija od prošle godine kad je pao na nedjelju.

Velik je to nama praznik, velike su to pripreme, danima ranije, pobožno mi to slavimo (to se samo tako kaže, znam da Prvi maj nije vjerski praznik, hvala što brineš). Zato ja ovo sada i pišem. Jer do Prvog maja ima još dovoljno dugo da nije prekratko i dovoljno kratko da nije predugo. Za organiziranje. Jer je produženi vikend i jer će puno ljudi to iskoristiti za putovanja.

E vidiš, postoji jedna destinacija koju ću ti preporučiti. Destinacija na koju vjerojatno nisi ni pomislio, destinacija na koju vjerojatno nećeš otići ni nakon mog hvalospjeva iz nekog nepoznatog razloga, a zbog toga ti jedino može biti žao. Destinacija je to u kojoj se Prvi maj ne slavi s jednakom pobožnošću kao kod nas iz razloga što je to nacija kojoj ne treba praznik kao povod za odlazak u prirodu, planine, na jezera, vožnju biciklima, roštiljanje. Oni to rade kad god stignu. Dok to rade možda ne pričaju najljepšim jeziku na svijetu, ali toliko simpatičnim da ga na kraju zavoliš. Nacija je to koja živi okružena predivnim prirodnim bogatstvima, a ja ti preporučam obilazak njenog glavnog grada. Grada koji bi, da postoji u Hrvatskoj, u Mlakarovom Kolu sreće zamijenio ono Lj kao Ljubav. Lj kao Ljubljana.

Zašto otići u Ljubljanu na produženi vikend ili čak i običan vikend?! Zato što za to kratko vrijeme možeš obići u Ljubljani sve što se treba vidjeti. Sve je nekako u blizini i šetajući možeš obići sve što trebaš i sve što te zanima. Ljubljanski grad je nezaobilazna turistička atrakcija koja se sa strahopoštovanjem uzdiže u samom centru grada. Kad se popneš gore, osim predivnog pogleda na cijelu Ljubljanu, kroz stalni postav izložbe možeš saznati puno o slovenskoj i ljubljanskoj zgodovini, tj. povijesti. Tu odmah u blizini je Zmajski most, ljubljanska tržnica, poznato Tromostovje i sama stara jezgra grada te Prešernov trg.
1

2Šetnjom uz rijeku Ljubljanicu možeš doći do ljubljanske plaže gdje se valja malo i odmoriti i upijati zrake sunce koje se u Ljubljani posebno cijene. Svakako treba vidjeti zanimljivu arhitekturu Narodne in univerzitetne knjižnice, obići Kongresni trg na kojem se nalazi Univerza v Ljubljani i Slovenska filharmonija. Park Tivolije je isto nezaobilazna turistička destinacija. Lagano šetajući možeš obići sve to, u blizi su i razni muzeji i galerije, zavisno šta te zanima. Metelkova je zanimljivo alternativno mjesto koje se nikako ne smije zaobići. Kad se umoriš od šetnje, a umoriš se, onda sjedneš na kavu u jedan od kafića uz Ljubljanicu; ili sjedneš u Cacao na najbolji sladoled i kolače u svemiru, također uz Ljubljanicu i u samom središtu grada; ili odeš na kavu, uz koju dobiješ i predivan pogled, na vrh Nebotičnika, nekad najvišlje zgrade u bivšoj Jugoslaviji; ili odeš na najbolju pizzu u FoculuS; ili na prekmursku gibanicu u neku od gostilni.

U tom kratkom produženom ili običnom vikendu, osim Ljubljanu, stigneš još obići i recimo Bled. Napraviti pješke krug oko bledskog jezera, pojesti štrukle te najbolju i vjerojatno najskuplju krempitu koju si ikad pojeo.
3

4

Ili recimo obići Bohinj. Ili Radovljicu gdje ćeš u daljini jasno vidjet sve tri glave masovnog Triglava. Ili kanjon rijeke Soče.
5

Ili Svetu Goru. Malo bude muka dok se ne popneš do gore jer je jako strmo, ali vrijedi.
6

U gradu i u zemlji koja ne pridaje toliko velik značaj Prvom maju, možeš provesti najbolji Prvi maj, ili produženi, ili obični vikend. Vjeruj mi. To ti govori zaljubljena osoba. Ne zaljubljena u Slovenca. Iako se i to skoro dogodilo, ali s obzirom da su njihove omiljene zanimacije planinarenje, surfanje i skijanje, a moje pojest’ i prileć’ vjerojatno se ne bismo najbolje slagali. Zaljubljena u Sloveniju i Ljubljanu.

Ljubljana je jedan od onih gradova koji te na prvu možda neće oboriti s nogu. Ja znam da mene nije. Ali šetajući tim središtem grada, gubeći se malim, autentičnim uličicama (pleonazam, znam, ali može mi bit’), obori te s nogu, a da ne znaš ni šta te snašlo. Ljubljana nije u top tri najljepša grada u kojima sam bila, ali Ljubljana je grad koji ima ono nešto, grad koji ima dušu, a ne pjeva Atomsko sklonište bez veze da za ljuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuubav treba imat’ dušu.

Savjet. Zamuda na slovenskom nema veze s onim organima, ima veze s kašnjenjem, upokojenec nije mrtav čovjek, nego je samo u penziji, a konjiček znači mali konj i hobi. Jer je to baš logično. Kao i sve u tom jeziku.

Sretan put!

2 misli o “Autoplagirani Prvi maj

  1. Problem s odlaskom u Ljubljanu je taj što se mora ići u Sloveniju, a njezini carinici i policajci nimalo nisu normalni. Zato ništo od Ljubljane.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s