“Ludo žensko”

Nisam. Što ne znači da neću biti. Jer žene pošašave, polude i onda ništa ne vide i nikog ne čuju. Ali evo sada dok sam razumna i prisebna kažem da neću. Ne želim. Nisam zaslužila. Ako slučajno nekad postanem, moja V ima dopuštenje da me išamara. Rekla sam joj to. Reći ću joj i ponovo. Mama, smiješ. Imaš dopuštenje ove, trenutno, razumne i prisebne mene.

Radim u zgradi od pet katova. Unutra su tri različite firme. To znači puno pušača ispred zgrade i puno kokošinjca. Neki dan, dok mi je, u današnjem svijetu pinova, šifri i raznoraznih brojeva, trebalo malo duže da se sjetim šifre za bicikli načula sam dio jednog razgovora. Inače nikad ni ne slušam koju sve politiku ljude vode ispred zgrade, ali ovaj put sam čula. A i stajale su točno pored mog bicikla.

Njih tri-četiri su komentirale kako se neka cura zbog dečka preselila iz grada u neku selendru i kako se s vremenom potpuno zapustila. Ludo žensko – tako su je nazvale. Ima već neko vrijeme da sam čula još jednu takvu vrlo sličnu priču. Pustimo ovo rekla-kazala. Znam cure i žene koje su zbog dečkiju i muževa radile sve i svašta. Odricale se svega.

Nemam ništa protiv toga. Ako jednakom mjerom dobijaš natrag. Ako i on zbog tebe radi sve i svašta. Ako se i on zbog tebe odriče. Nečega, ne svega jer te u ljubavi niko ne bi trebao tjerati da se odričeš svega. Nemam čak ništa protiv ni toga ako ne dobijaš istom mjerom nazad, ali tebi to ne smeta i sretna si ako je tvoj dečko/muž sretan. Svako zna svoje.

Imam protiv kad se takve žale. Ili dečku/mužu iza leđa ili nakon što se veza/brak prekine. Grom me ubio, ali je to ne razumijem. Draga karma, nedavno sam se potepla i razbila sve što sam mogla, molim te, nemoj sad stvarno i grom na mene. Ne razumijem. Tko te tjera?! Tko te tjera da budeš s nekim za koga čistiš, spremaš, kuhaš, pereš, peglat, sve je po njegovom, a ti nesretna i frustrirana?! I žališ se. Možeš otići. Znam da u nekim situacijama nije sve crno-bijelo i da se mora uzeti u obzir sve i svašta, ali ako ti je s nekim loše, nemoj biti s njim. Nema promijenit će se, nije tako mislio, nije on tako loš, bolje to nego da budem sama. Ako te neko stvarno voli, nikad si neće dozvoliti da tebi bude loše. Jednostavno.

E vidiš, ja ne mogu. Možda sam ja specifična. Čudna. Nenormalna. Komplicirana. Epiteti koje su sigurno za mene upotrijebili neki od članova moje obitelji i poznanika. Ne mogu. Bez obzira koliko je to nekad teško. Jer ne možeš birati u koga ćeš se zaljubiti. Ali vidiš, makar jednim okom, i osjetiš da te neko pravi budalom. A mene je moja V naučila. Naučila me da me ni jedan neće nikad zajebavati.

Ne znam šta stoji iza priče cure koju su ogovarale one druge cure. Možda je samo cura, zajedno s dečkom, donijela odluku da će im na selu biti bolje iz bilo kojeg razloga pa se tamo preselila. Dogovor. Kompromis. A možda je to napravila zato što je ludo žensko i samo želi da ju on voli, i da ju ne ostavi, pa će napraviti bilo šta makar značilo da će ona biti nesretna.

Recimo, ajmo na primjeru mene. Ja ću vjerojatno naći nekog tko je strastveni obožavatelj skijanja i skija ko Janica i Ivica zajedno. Ja čak nemam ništa protiv, bila, vidjela, lijepo okruženje, čisti zrak, skijala, slupala se i rekla da nikad više na skije neću stati. S njim bih išla, stala bih ponovo i na skije. Ali. Ja volim ići s vremena na vrijeme u kazalište, on i ako nije ljubitelj kazališta, otići će nekad sa mnom. Ja sam napravila kompromis i stala na skije i završila, vrlo vjerojatno, u zavojima, on je napravio kompromis i dva-tri sata prosjedio sa mnom na predstavi. Kompromis. I niko nije lud. A nekad će on otići na skijanje s društvom jer zna da ja baš nisam ljubitelj, a nekad ću ja sa svojim društvom otići u kazalište jer znam da on nije ljubitelj.

Čovjek kad se zaljubi nije normalan. Bio muško ili žensko. Ludo i jedno i drugo. Ne vidiš ništa i nikog ne čuješ tko te upozorava. I onda često radiš sranja. Sranja koji razumni ti ne bi radio. I to je u redu. Ali i sranja imaju granicu. Jer ako ih radiš non stop to nije zaljubljenost, to je glupost. Jer neko tko te voli neće te tjerati da sranja stalno radiš.

Lijepo je imati nekog. Apsolutno se slažem. Nekog. Ne bilo koga. Nekog ko te neće motati oko malog prsta. Nekog koga ti nećeš motati oko malog prsta. Nekog za kime nećeš morati trčkarati. Neko ko neće morati trčkarati za tobom. Jer znaš šta je gore od straha da ćeš zauvijek ostati sam?! Biti s bilo kim. Samo da budeš.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s