Tom diplomom mo’š obrisat’ gu’icu

Alergična sam od šeste godine. Grinje. Kućna prašina. Perje. Bila je i faza s mačkama i psima. Duhanski dim. Smeta mi i toplina. Nekako s godinama sam postala alergična na toliko toga da dobro da su mi dišni putevi uopće prohodni. Ljude koji konstantno kasne. Jesam. Neodgovorne pojedince. Jesam. Kelj. Jesam. Ljude koji svojom diplomom figurativno mašu svima drugima ispred nosa jer smatraju da su zbog toga pametniji i bolji od svih drugih. Jesam. O, kako jesam. Ospice mi izbiju.

Nedavno mi je opet neko rekao da to što sam ja završila je glupost, tečaj, da to može svako završiti. Nisam prvi put to čula. Nisam reagirala jer sam davno odlučila da se s budalama ne raspravljam i objašnjavam. Da. Slažem se. Moj faks bi mogao završiti svako. Svaki faks bi mogao završiti svako ako ispiša dovoljno krvi, trudi se i uči. Da ne izmišljam toplu vodu izjavom da faks ne završavaju nužno pametni, nego uporni. Ja sam svoj završila s lakoćom, nekome ko ne voli čitanje i pisanje bilo bi malo teže, ali bih ga mogao završiti. Moja prijateljica je s lakoćom završila medicinsku fiziku pa je onda još upisala i s lakoćom završila nešto što ja i dan danas ne znam točno kako se zove. Naravno da ti je lagano kad to voliš i leži ti. Završila bih ja i nešto drugo, vjerojatno ne s lakoćom, ali bi završila jer sam uporna.

Oduvijek sam bila odličan učenik. Pa onda i student. Jedan semestar sam vani studirala novinarstvo na engleskom. Tri mjeseca sam bila vani na praksi. Jednako znam hrvatski i srpski, latinicu i ćirilicu, Matoša i Njegoša. Govorim perfektno tri strana jezika. Niti jedan od njih nije bivši jugoslavenski. Sporazumijevam se na još dva. Od kojih jedan je bivši jugoslavenski – slovenski. Zaposlila se. Upisala doktorski studij. Sve to do ili s 24. Gospodin čovjek.

Ništa od toga mi ne daje za pravo da se prema drugim ljudima odnosim kao smeće. Kad se zezam, znam reći da pričam tri strana jezika, ali se zezam. Nije mi cilj da druge ljude spuštam ili sebe uzdižem da sam pametnija. Sve stvari koje sam učila i koje i dalje učim, učim zbog sebe jer to volim i smatram da mi koriste za ovo ili ono. Ne smatram da sam zbog toga niti pametnija niti bolja od bilo koga drugoga. A možeš misliti koliko sam sad s 27 tek pametna kad sam s 24 bila onako pametna. Ova rečenica je sprdanja za sve one koji nisu bili u školi kad je bio nastavni sat sprdanja.

Ajde što ovi figurativni mahači diplomom mašu meni koja sam isto tako završila faks. Pardon. Tečaj. Šta onda rade ljudima koji imaju srednju školu?! Jel’ njihovi frizeri imaju završen frizerski fakultet?! Jesu njihovi mesari išli na faks?! Da li konobare u restoranima i kafićima gledaju s visoka?! Jel’ trgovce u trgovinama traže papir na uvid da vide kolike škole imaju?! Sve su to struke bez kojih visokoobrazovani ne mogu. Potrebne su nam svaki dan. Divni su to sve ljudi. Znaju konkretne stvari. Nauče ih mladi baš zato što na fakultet ne idu.

Najpametnija osoba koju ja poznajem nije završila faks, onih svih današnjih pet godina s kojima se mnogi busaju u prsa. Da je htio, mogao je završiti tri. Ne tri godine, nego tri faksa. Često se pored njega osjećam glupo, a ja imam završen fakultet, svih pet godina. Magistra. Ništa on ne čini da bi se ja osjećala glupom. Samo otvori usta iz kojih izlaze stvari koje ja ne znam. Nikad čula. Njegova sposobnost učenja i pamćenja će mi uvijek biti fascinantne. Ako i kad doktoriram, on će i tad biti pametniji od mene.

I dok sam tako ovih dana u tom kišnom jesenskom moodu hejtanja mahača, jedan drugi on preda mnom napravi nešto što je njemu normalno. A normalno mu je jer je lijepo i pristojno odgojena visokoobrazovana mlada osoba. Ajmo reći da je poklonio pažnju osobi kojoj većina ne poklanja jer smatraju da je obrazovanjem i poslom niže, a u stvari je to osoba koja radi svoj posao zbog čega mi lakše obavljamo svoj. Ne smijem reći što je točno napravio jer bih mogla dobiti batina zato što ga ovako javno povlačim. Drago mi je što sam bila prisutna kad se to dogodilo. Bila sam baš ponosna na njega.

Papir ne znači da si pametan niti bolji od drugih. Mislim da ljudi koji se time hvale jedino to i imaju – papir. Možeš imati diploma i škola koliko god hoćeš, ali ako si smeće od čovjeka onda si smeće. Ako misliš da si vredniji od drugih zato što imaš fakultetsku diplomu, razmisli ponovo. A ja to smijem reći. Jer ju imam i ja. Imat ću i onu doktorsku. To mi ne daje pravo da gledam ljude s visoka. Pogotovo što se potepnem i kad gledam tamo di treba, a ne u nebesa.

Jedna misao o “Tom diplomom mo’š obrisat’ gu’icu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s