Sjeveri sjevera

Nisam pesimistična osoba. Stvarno nisam. Ali ovaj januar ako do kraja bude ovakav ko na steroidima, neće dobro završit. Luda kuća. A ja još luđa. A i taj 31. je preblizu. Možda je do toga. Jer imam jako mixed feelings oko tog datuma. Mislim da sam tužna i zbog nje i zbog sebe, ali sam opet i sretna i zbog nje i zbog sebe. Bolje da ne mislim.

Tužna sam zbog nje jer odlazi i ostavlja sve nas za sobom, tužna sam zbog sebe jer ne znam kad ću je opet vidjeti. Sretna sam zbog nje jer ide da bi bila s njim i da bi pronašla nešto bolje, sretna sam i zbog sebe jer ću je moći posjetiti u zemlji u kojoj nikad nisam bila. Tako da sam sva neka između tuge i sreće.

Jer moja prijateljica se seli. Selila se ona i prije. Ali. Ovaj put je drugačije. To je ona koja se seli zbog dečka, a rekla je da nikad neće tako šta raditi zbog dečka. To je drugačije. A drugačije je i to što ovaj put ne zna da li će se ikad više vratiti, a da ne bude samo u posjetu i na godišnji. Drugačije je i to što se sad seli na drugačije sjevere od onih na koje se do sad selila. Seli se na sjever sjevera. Od nje će sjevernije bit samo međedi i Rudolfi. A ona sirota je s mora. I njoj je zima na svim sjeverima sjevernijima od tog mora, a na sjeveru sjevera će joj biti jako zima.

Pakiraš ti te svoje zimske kofere. Kofere koji će imati sve skupa više kila nego ti. A mi ne pričao o tome kako odlaziš. Jer se tvoja selidba našla baš sad kad mene muče moje mušice. I umjesto da steraš mene i moje probleme tamo di nam je mjesto, ti ih, između doktora, javnih bilježnika i frizera, rješavaš. Ne znaš koliko to znači. Neizmerno.

Teško pronalazim riječi što nije baš specifično za mene. Jer ako ništa drugo bar mi s riječima ide. S jedne strane znam da je on glavni razlog zašto se seliš, ali znam da ima i onih drugih. Zbog kojih je i on otišao, a zbog kojih odlaze i drugi, pa sad i ti. Pišem i stalno brišem jer nema tih riječi kojima bi ti objasnila koliko sreće ti želim. Znaš to. Želim da vam skupa bude lijepo, da brzo svladaš jezik, da nađeš super posao s normalnim radnim kolegama, da upoznaš hrpu novih ljudi i prijatelja, da ti ne bude jako zima. Želim da ti tamo bude lijepo.

Ali znam da si ti realistična i znam da znaš da ti neće biti lako. Nećemo se lagati. Bit će trenutaka kad ćeš se pitati šta ti je to sve trebalo, zašto je vani tako prokleto zima i raznorazna druga pitanja koja se pitaš kad ti je teško. Neće tih trenutaka biti puno jer si odlučila da odeš. Probaš. I vidiš šta će biti. E vidiš. Za to treba hrabrosti. Za sve kroz šta si ti do sada prošla i šta si postigla u životu trebalo je hrabrosti. Hoću da se toga sjetiš svaki put kad ti bude teško i kad ti neko bude falio. Jer, prijateljice moja draga, nema toga što ti ne možeš. Nema.

Želim ti mirno nebo, da svi koferi postižu na destinaciju i da i ti sretno stigneš. Mislim, i on zajedno s tobom, al on je, koliko god ja obožavala njegov recept za američke palačinke, trenutno nebitan. A onda korak po korak. Onako kako ti znaš. Nikako ne smireno i strpljivo jer to nije za ljude kao što smo nas dvije.

Vidjet ćemo se. Kad-tad. A do tad ćeš sve moje probleme i dalje morati rješavati s drugog kraja kontineta. Jer to ne bi niko rješavao ni da mu platim. Znam da znaš, ali znaj da sam ja isto tu. Šta god. Kad god. Uvijek. Za tebe uvijek.

A ako ti cimer bude išao na živce, a budimo realni – hoće, rekli smo da je u redu onda ga malo zatvorit u podrum. To je bračna dinamika pa je oke.

Sljedeći tjedan Hrvatsku, na neodređeno vrijeme, napušta jedna pametna, sposobna, pokretna i okretna osoba. Nije ni prva ni zadnja. Ali je moja. I zato je najteže.

02F5490B-CD10-4346-B824-D6A80E447B62

2 misli o “Sjeveri sjevera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s