Beograd na brzaka

Prošle godine u ovo vrijeme spojila sam onaj neki praznik, koji je pao na četvrtak, s petkom pa sam time dobila produženi vikend pa sam, da mi dupe vidi puta, išla u Beograd. Ove godine u ovo vrijeme nije praznik u isto vrijeme ko prošle godine pa nisam imala šta spojit, ali sam bila opet u Beogradu. Jedan i pol dan. Što je možda malo. Ali bolje i jedan i pol dan u Beogradu nego nula dana u Beogradu.

Bilo je kratko. Nabrzaka. Sunčano. Oblačno. Sparno. Vjetrovito. Vruće. Hladno. Uzbrdasto. Nizbrdasto. Kaldrmasto. Najedeno. Napito. Našopingirano. Kulturnoizuzdizano. Bilo je lijepo. Jer u Beogradu ti bude lijepo. Jedan je to od onih gradova u kojem imaš onaj neki feeling. Ja ga imam svaki put kad ga posjetim. Lijep je to feeling.

Grad je to kakav je. Svakakav. I svašta se ima za vidjeti. Obići. Pojesti. Popiti. Kupiti. Koliko god da si dana, raznoraznih sadržaja je neviđen broj. Ali ako si nabrzaka može ti bit nabrzaka ko meni. A i ne mora. Možda se tebi moj nabrzaka neće svidjet, al meni se svidio. Pa ajmo. Nabrzaka.

Šetnja Knez Mihailovom, tj. glavom pješačkom zonom i šoping ulicom u Beogradu. Jer je lijepa. Jer je puna naroda. U koje god doba dana i noći oćeš. Stranaca i domaćih. Trgovina. Kafića. Restorana. Čega oš.
IMG_1158

Knez Mihailovu paralelno siječe ulica koja ima dvije bitne stvari. Kralja Petra se zove ulica. Prva bitna stvar je Crna ovca. Tamo je toliko najbolji sladoled da bi ga istreso u kadu i kupo se u njemu. Toliko je najbolji i onda još bolji od toga. I zato je Crna ovca opća kultura kad ideš u Beograd, a poželjno je bit općekulturan.
IMG_1169

Najeo si se sad tog sladoleda i sad treba to potrošit. Ideš, podrazumijeva se, na Kalemegdan. Tvrđavu. Stari dio grada. Šetaš. Sjedneš na klupu. Pogledavaš pogled. Beograd je meni užasno bučan. Prošle godine kad sam bila, prvu noć sam spavala ama baš ništa. Drugu sam se onesvijestila od umora. Puno je svega. Ljudi. Auta. Ali kad dođeš na Kalemegdan nekako to sve utihne bez obzira na gomilu turista. I nekako ti je mir.
IMG_1200
IMG_1210

Sad si se već umorio pa ideš u drugu najbolju stvar u Ulici kralja Petra – Kafeteriju. Odlična kava. Čajevi. Cijeđenji sokovi. Muffini. Kroasane. Ambijent. Konobari. Sve. U. Kompletu.

I pazi sad. Odeš u pozorište. Narodno. Karte se mogu rezervisati putem maila. Divno ljubazni ljudi. Parter. Šesti red. Uživala sam u svakoj minuti predstave. Neću reć koje jer će to bit tema nekog drugog posta. Jer glavna glumica ima 28. Prose ju četiri radioaktivna otpada. Ali nije sad to bitno. Drugi puta.

IMG_1218

Sljedeći dan si pred putom, ali zna se red. Doručak. Opet u Kafeteriju. Oćeš ovsenu kašu (za nesam školovala ljude zobenu kašu), chia puding, jaja na ovaj ili onaj način, sendviča vakih ili nakih – sve može.
IMG_1227

I sad jasno taj doručak moraš s nečim presjeć. Odeš u Mandarina Cake Shop. Jer. Mislim da ne objašnjavam. Evo zašto:
IMG_1231

To je to. Rekla sam da će bit nebrzaka.

Beograd kakav god je uvijek dobra ideja. Na više dana. Nabrzaka. Ako si već bio. A pogotovo ako nikad nisi bio. Opća kultura.

I ovim putem bi molila srpske vlasti da mi objasne čime to hrane svoj narod jer sam se sa svih svojih 175cm osjećala ugroženo niskastom. Hvala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s