Red je da si pronađemo muda

19. vijek (znam da se rečenica ne može počinjat brojkom, al viš da ipak može). Ona ima 28 godina. Prose ju četiri radioaktivna otpada (copyright by Marina Simunić – ni meni nije jasno zašto ne može bit Šimunuć ko svi normalni ljudi, al ona nije normalna). Jedan mladi i pomalo smušeni tip koji bi se i ženio jer je red, a i ne bi se ženio jer eto ne bi. Drugi od stijene odvaljeni, brkati, stariji muškarac, neki generalno-admiralni lik pun sebe. Treći kicoš na steroidima, vjerojatno prikriveni gej. Četvrti toliko neki beznačajan lik da ga odmah i zaboraviš. – Radnja je to predstave koju sam nedavno gledala.

Ima nešto u tim 28-godišnjakinjama. I dva stoljeća kasnije sve nešto skupljaju taj radioaktivni otpad. Neko skuplja salvete, neko stripove, neko figurice iz Star Warsa, a neko radioaktivni otpad. Bitno je imat hobi. Ova ženskica iz predstave ne zna jadna šta bi. Red je da se uda. Ni jedan joj se ne sviđa. Pod pritiskom odabire najmanje radioaktivnog. Onog prvog. Najmlađeg. Onda se on uplaši i pobjegne jer se ipak ne bi ženio. Al onda se on ipak vrati. Vrate se i ostala tri prosca. I u zadnjoj sceni stoje u prostoji sva četvorica zajedno s njom. Al njoj je puko film. I znaš šta im ona kaže?! Marš van, budale jedne. Marš. Van. Budale. Jedne.

I ne uda se. A realno stara je. I red je. Ali ona kaže neću. Otjera ih van. I neće. Ona ima muda to napravit. A nekad je teško imati muda čak i kad se radi o radioaktivnom otpadu. Jer društvo vrši pritisak. Jer si glupo žensko. Jer si glupo muško. Ali zračenje nije dobro. I ovo je prava situacija da pokažeš da imaš muda. Teško je, ali posljedice zraženja su još teže.

Nekako mi se zadnjih godina čini da smo generalno i kolektivno izgubili muda. Za sve. Jebava nas ko kako i za šta stigne jer mi nemamo muda se usprotivit. Ali u zadnje vrijeme posebno me iritira ta bezmudost u ljubavnim odnosima jer i ja s vremena na vrijeme nemam dovoljno hobija pa skupljam radioaktivan otpad. I nemaš na početku muda. I onda ih nađeš. I to znaš kolika!

Ako ti je do nekog stalo, imaj muda pa mu to reci. Postoji šansa da i druga strana osjeća isto, ali je isto izgubila muda pa vi tako oboje bezmudi hodate sami svijetom, a možete hodat skupa s dvoje velikih muda. Postoji šansa i da će te druga strana odbiti. Znaš ti koliko na svijetu ima gorih stvari od toga?! Probao si. Sad znaš na čemu si. Ideš dalje.

Ako ti je do nekog stalno i znaš da je toj osobi isto stalo do tebe, imaj muda pokušat. Možda će poć krivo. Možda će loše završit. A možda će bit lijepo. I možda će završit dobro. Šanse su fifti fifti. Imaj muda i kockaj se.

I sad dolazimo do meni najdražeg. Bezmudih veza koje dovedu do: red je – dvije riječi na koje mene zaboli ko da mi neko na živo vadi zub i kopa oko. I još dobijem ospice i digne mi se kosa na glavi. A ja imam puno kose. Mi smo XY godina skupa pa je sad red da se ženimo – često to čujem. Meni je to najbolja izjava ikad. Ako ti je to prvi razlog za ulazak u brak, bravo. Čestitam. To će sigurno biti divan i ugodan brak. A do toga dođe jer ljudi vode bezmude veze. Nemaju muda prekinut jer su se navikli, jer je tako lakše, jer je to sigurno, jer je red, jer društvo vrši pritisak, jer im je žao one druge osobe. I onda dobiješ i bezmudi brak koji nije divan i nije ugodan.

Prekinut nije lako, slažem se. Jebeno je teško. I vezu. I brak. Ali nemoj bit govno. I imaj muda. Jer nije u redu prema drugog osobi. A nije u redu ni prema tebi. Ako ne ide, ne ide. Ako nije to to, onda nije to to. Znam da je komplicirano, ali je u stvari vrlo jednostavno. Ako govorimo o braku, ako ti prvi razlog za ulazak u brak nije taj što nekog voliš i želiš s njim provest ostatak života, onda imaš problem. E da! Želja za zasnivanjem obitelji – to je isto oke razlog za ulazak u brak. To je drugi razlog. To moja prijateljica i njen sadašnji muž nisu znali reć svećeniku. Ali su se oni oženili iz onog prvog razloga pa je u redu.

Imala sam plan biti politički korektna i pisat u neutralnom licu da se ne zna da li govorim o muškoj ili ženskoj osobi. Imala sam plan bit nezajedljiva. Oba plana su pala u vodu. Žene su. Obje. S mudima. Sad su same. Jer su rekle ne ide. Bez obzira na godine veze. Bez obzira na život skupa. Bez obzira što drugu stranu gledaju svaki dan. Bez obzira na djecu. Bez obzira na isplanirala zajednička putovanja. Nije išlo. I one su to rekle. Nije im bilo lako, ali one su svoja muda našle. Muda kakva je sav onaj radioaktivni otpad davno pogubio.

Sve je to nešto otišlo u klinac i mislim da je idealno vrijeme da svi krenemo u potragu za svojim mudima. Red je.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s