Neplanirano planirano Skopje

Zamisli stado mazgi. Mislim možeš zamisliti i dva, tri, pet takvih stada. Ja ću i dalje bit tvrdoglavija od svih njih. Puta još dva. Plus što sam još superorganizirana i totalno nefleksibilna. Ni u šta od ovoga nije se uklapala činjenica da me u Grčkoj ugrizao pas lutalica i da smo se odmah morali vraćati u Hrvatsku zbog cijepljenja i ne provesti dva planirana dana u Skopju. Kojem sam se toliko veselila!

Iz Grčke smo krenuli podosta kasno jer sam ja još morala na previjanje prije puta. Bila sam sva nesretna. Skopje već jako dugo želim posjetiti i ovo je bila idealna prilika. Gunđam. Morogam. Mogo me neko u Skopju cijepit. Glupi pas. Dosadna sam i sebi i automobilskim cimerima. A jel nije da mi pored Skopja skoro pa prolazimo?! Zna me 28 godina. Znao je da im se ne piše dobro čim sam to pitala. Pa možemo stati bar da malo prošetamo. Makar malo.

Sve nakon toga se dogodilo takvom brzinom da ne znam kako se točno i dogodilo. Zove se Nikola Makedonski, obiteljski prijatelj koji nam je u Skopju trebao biti domaćin ona dva planirana dana. Ne preziva se Makedonski, ali mi ga tako zovemo. Nikola je već bio obaviješten da otkazujemo i žurimo kući. Sad nas na mobitelu navigira gdje da dođemo u centar grada pa da makar malo nešto obiđemo i vidimo.

U Skopje smo ulazili 45 minuta. Jer em gužva. Em GPS kaže skrenite blago u desno, a nije blago nego oštro da oštije ne može bit. I ti ne skreneš jer ti on reko da ideš blago, a nije bilo blago. I onda se vrtiš u krug jer nema šanse da se igdje okreneš. Parking na koji nas je Nikola uputio smo našli zahvaljujući vrlo ljubaznom policajcu koji mi je objasnio gdje trebamo ići.

Bila sam i ja svjesna da se ne može vidjeti skoro pa ništa. Ali htjela sam bar stati na Trg Makedonija. Vidjeti taj ogroman kip Aleksandra Makedonskog o kojem svi govore. Prošetati uz Vardar. Vidjet taj kič koji svi spominju. I bar to sam vidjela. Kad nam je Nikola ispričao plan i program za dva dana koja smo trebali bit, došlo mi je da sjednem i plačem.

1
2
3
Ipak smo uspjeli vidjeti i više nego što smo mislili jer smo uspjeli upasti na polusatnu turu turističkim autobusom. Vodič je bio mladi Makedonac koji strašno brzo priča pa je, i nama koji makedonski većinom razumijemo, bilo teško pohvatati sve. Ali ovo je bilo idealno da u kratkom vremenu vidimo ono glavno.

Taj dan je bio prelijep. Sunčan. Ko makedonska zastava. Policajac kojeg sam zamolila za smijer je bio strašno ljubazan. Trepuno nije na moj hrvatski. Uredno mi je odgovorio na naškom. Mogao je pričat makedonski. Nije. Čudan je taj centar grada. S jedna strane je kip Aleksandra Makedonskog. S druge strane je kip Tošeta Proeskog. Jedna arhitektura vuče ko da si u Beču, druga ko da si u Parizu, treća ko da si u Grčkoj. Natruljano je svega i svačega, to je istina. Ali meni je srce bilo na mjestu. Napokon sam bila u Skopju. Meni ubavom Skopju. Makar i na kratko.

4
6
Ne valja bit tvrdoglav. Zbog moje tvrdoglavosti kući smo stigli u pola dva ujutro. Mrtvi imorni. Više od 900 km u jednom danu. Četiri države. Šest granica. Obilaženje jednog grada. Noćna vožnja. Hrpa kamiona na cesti. Puno je. I za tri vozača. Dva i pol u stvari. Malo je teško stiskat kvačilo kad te pas uzgrize za nogu.

Šest granica. Ni na jednoj nas nije carina gledala. Pola dva je u noći. Ulazimo u Beli. Gotovo je. Stigli smo. Prekoputa Hotela Patria zaustavlja nas carinska kontrola. Pola. Dva. Ujutro. U gradu. Zaustavljaju nas s domaćim BM tablicama. Od kud idete?! – pita ona. Auto nam pun peškira i lezaljki iz Jugoslavije. Kaže joj mama da idemo iz Grčke. Pušta nas. Malo li je znala da se ispod peškira i jugoslavenskih ležaljki švercaju ruksaci iz Grčke. I jedne cipele. I zavidna količina grčke čokolade.

Vratit ću se, Skopje. Obećajem.

6 misli o “Neplanirano planirano Skopje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s