Ne volim kad negdje nisam bila

Za vikend sam bila u Bjelovaru. Nisam nikad prije tamo bila. A što sam starija sve manje volim kad negdje nisam bila. Sad popisujem, zapisujem, zaokružujem, ucrtavam, upikavam sve gradove, mjesta, sela, predjele koje posjetim. Jedan zid u sobi mi je prelijepljen razglednicama. Vrata frižidera su mi jedno veliko magnetno polje puno magneta od kojekuda.

Prije nisam htjela ići kojekuda. Zanimali su me samo veliki gradovi. Metropole. Eventualno neke poznate prirodne ljepote. I neki poznati manji gradovi. Ali uglavnom metropole. I to sve vani. Mislim šta ću obilazit Hrvatsku. To je tu. To mi je blizu. Stignem. Ima vremena. I onda sam se, da ne znam točno ni kako ni kad, promijenila i postala ko moj muški roditelj. A nema nam ništa ljepše nego kad u sebi prepoznamo svoje roditelje i njihova mišljenja, riječi, stavove, postupke i ponašanja na koja smo kolutali očima.

Nekim ljudima od Belog Manastira do Bjelovara treba sat i četrdesetpet minuta. Mi nismo ti ljudi. Mi nikad nismo ti ljudi. Mi smo stigli za tri sata propisne i normalne vožnje. Iako je cijeli put kroz sela i gradove, uopće nije toliko loš. Najgorio je dio pred Bjelovarom. Taj dio nije za one slabijeg želudca jer je dosta krivudavo.

Bili smo smještani u okejiš hotelu Central. Super je što je hotel na pješačkoj zoni pa ti ne smeta buka prometa. Nije super što je samo okejiš, a poprilično skup. Ali ono zbog čega smo mi išli u Bjelovar odvijalo se u tom hotelu i svi su bili u njemu smješteni pa smo onda i mi. I super je još to što je hotel u samom centru. A centar Bjelovara je jako lijep. Pješačka zona. Tu je trg Eugena Kvaternika na kojem se nalazi katedrala svete Terezije Avilske. Prelijepi park u čijem središtu se nalazi paviljon. U blizini je i pravoslavna crkva sv. Trojice. Gradski muzej. Kafići u kojima je gušt popit kavu na oktobarskom suncu. Provozali smo se kroz cijeli Bjelovar. Ima i naselje u kojem kuće izgledaju ko da su s Beverly Hillsa. Lijep je Bjelovar.

1
2
3
4
5
Drugi dan smo išli na ručak na Izletište Vinia. Udaljeno je četiri kilometra od Bjelovara prema Đurđevcu. Nalazi se u malom prigradskom mjestu Puričani. Ima vinograda. Ima prekrasan panoramski pogled. Ručak je bio odličan. A bio je mesnat. A ja inače baš i nisam ljubitelj mesa. Tako da vrijedi duplo kad ja kažem.

Ima nešto što je za Bjelovar bitno, a ti garant ne znaš. Ja znam jer je u mojoj kući to bitno. Bjelovar je enigmopolis. Prije točno 50 godina u Bjelovaru je osnovano Zagonetačko društvo „ČVOR“. Društvo koje je enigmatiku na ovim prostorima podiglo na novu razinu. Društvo iz koje su proizašli jedni od najboljih enigmata Hrvatske. To su ti oni čudni ljudi što sastavljaju one križaljke koje rješavaš dok čekaš red kod frizera/doktora/bilo koga ili na dosadnom predavanju na faksu. Prije puno godina moj muški roditelj je radio u ČVOR-u. Kao urednik enigmatskih izdanja. Zato sam, u biti, u Bjelovar i išla. Da vidim gdje mi je, tada mladi, roditelj živio i radio dvije godine. Da proslavimo 50. rođendan ČVOR-a. I da kući pokupimo zlatnu plaketu za višegodišnju vjernost, urednički rad i suradnju i doprinos ČVOR-u i hrvatskom zagonetaštvu. Ali išla sam i zato jer u Bjelovaru nikad nisam bila. A ja skupljam nikadnisabilastva.

6
Mislim da cu krenuti u obilaske bez razloga. Gradića, mjesta, sela, predjela. Baš po Hrvatskoj. Nema svagdje nečega interesantnoga što se može istraživati danima, ali za vikend se može pobjeći u neki dio Hrvatske i sigurno obići nešto zanimljivo. Sto posto. Najčešće nam je i pod nosom, ali kad mi često dalje od nosa ne vidim. Najveća zabluda je da imaš vremena. Stigneš. Jer onda nikad ne odeš. A malo je da ti pravo kažem sramota. Sramota da si obišao svijet, a nisi svoje. Nije Hrvatska samo more, veliki gradovi i Plitvička jezera.

I tako se zagrize ona za jezik kad iz nje progovori muški roditelj…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s