Oko 280 km istok-zapad

Zamisli razdoblje od 15 godina. Desetljeće i pol. Dugo je to, jel tak? Svašta se tu izdogađa. Ja sam recimo, samo da nabrojimo neke stvari onako na prvu, u zadnjih 15 godina završila sva svoja formalna obrazovanja, osnovnu, srednju školu i fakultet. Položila vozački. Selila se četiri puta. Promijenila četiri posla. Dva puta uganula nogu. Jednom ozlijedila kralježnicu. Posjetila 12 novih zemalja. Imala kosu od kratke do dužine do lakta. Imala težinu od 57 do 72 kg. I sva sreća povukla na didu Dalmatinca pa i narasla. A po najnovijem proživljavam i zadnju godinu u 20-ima.

I sad recimo, onako hipotetski, da je prošlo i 15 godina od kada si zadnji put imao/la curu/dečka. I u tom periodu mogao/la si naći nju/njega kad god. Imao si za to 15 godina. Desetljeće i pol. Ali zašto bi kad se to može dogoditi netom prije nego se trebaš, doduše neplanirano, preseliti u grad koji je recimo, onako hipotetski, udaljen oko 280 km.

I onda si nešta razmišljaš. Već kad ti je trebalo 15 godina za taj pronalazak, sve sa rukama, nogama, glavom i mozgom u istoj, možda bi ga valjalo i zadržat. A da budemo realni i ona druga strana je pogodila jackpot. I onda skupa odlučite da ćete probati i sa tih oko 280 km udaljenosti. Svjesni šta to sa sobom donosi.

Tu se onda, niotkud pozvani, pojave tako ti neki ljudi, poznanici i polupoznanici, sa svojim savjetima koje niko nije tražio. Po svojim vjerovanjima se mogu više-manje svrstati u tri skupine.

Prvi su oni koji nikad nisu bili u vezi na daljinu i u takve veze ne vjeruju. Ali jel to ikad ikog spriječilo da daje savjete? Ne budite smiješni, naravno da nije. I onda ti oni govore fraze i floskule kao što je daleko od očiju, daleko od srca. Da takve veze ne funkcioniraju. Ne opstaju. Jer oni to znaju iz iskustva, jel. U redu je ne vjerovat u veze na daljinu i zato nikad ni ne bit u jednoj. To je okej stav. Ali je to isto tako stav koji ti ne dozvoljava davati savjete jer nemaš pojma. Nisi iskusio na svojoj koži i ne znaš.

Drugi su oni koji su bili u vezi na daljinu, ali u takve veze više ne vjeruju. Jer njima nije bilo dobro. Jer nije išlo. Jer je bilo preteško. Pa ti govore da to ne funkcionira tako. Da je preteško. Da ne valja. I to je još jedan stav koji je čisto okej. Ovdje je i okej što takvi ljudi govore iz iskustva. I po tome bi teoretski imali pravo okolo dijeliti savjete. Oni govore iz iskustva, ali onog osobnog. Iz iskustva dvije osobe koje niste ti i tvoja druga polovica. Iz iskustva dvije osobe koje mogu biti potpuno različite od vas dvoje. Što znači da se njihovo negativno iskustvo ne mora preslikati na vas dvoje.

Treći su oni koji su ili bili ili su trenutno u vezi na daljinu i u takve veze vjeruju. Jer su iz bili nakon nekog perioda došli do toga da jesu. Sada negdje skupa na istom mjestu. Jer je bilo dobro. Jer je išlo. Jer je funkcioniralo. Ili sve to je dobro, ide i funkcionira ako govorimo o onima koji su trenutno u sretnim vezama na daljinu. Oni će ti davati savjete i trikove kako to njima uspijeva. Najčešće vrlo entuzijastično. Oni bi teoretski imali puno pravo dijeliti savjete. Jer imaju iskustva i to još pozitivnog. Ali još jednom. Onog osobnog.

Rekla bi da je s prijateljima i obitelji drugačije jer njih znaš godinama i oni ti žele dobro. Ali imam ja tu jednu prijateljicu. Nekad doslovno ide glavom kroz zid, al inače nije loša. Ona je bila u vezi na daljinu godinu dana ako se ne varam. Ako se varam, će da me izvinite. Bila je u vezi na daljinu s današnjim mužem. I ona će na tu temu reći, i to samo ako ju pitaš, nama je bilo dobro, ali to ne znači da će biti i tebi. I ne znači. Tuđe iskustvo je tuđe. Kakvo god bilo. Pozitivno ili negativno.

U biti jedini savjet koji ti treba je da ne slušaš savjete poznanika i polupoznanika, a da one prijateljske i obiteljske slušaš s oprezom. Jer to što je nekom bilo loše u vezi na daljinu, ne znači da će biti i tebi. Ili to što je nekom dobro u vezi na daljinu, ne znači da će i tebi. Slušaj sebe i ono jel vrijedi ili ne. Jer u konačnici ako je to to, preživjet će sve i svašta. Ako nije, ne bi preživjelo ni da ste na istom mjestu.

Kad se upustiš u vezu na daljinu, koliko god da si spreman, nemaš pojma šta te čeka, but it’s one hell of a crazy ride.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s