Mojih zagrebačkih top 5

Ko još piše pisma rukom?! – komentira moja mama gledajući kako Nini pišem pismastu čestitku za rođendan. Ja! Ja pišem pisma/čestitke rukom. Ja sam od raznoraznih olovki, papira, blokića i rokovnika. Uvijek sam i bila. Iako posjedujem sve moderne gadgete. I stalno se nadam da ću se modernizirati, ali se to nikad ne dogodi i ne znam zašto se uopće i trudim kad moj staromodni način za mene savršeno funkcionira. Ambiciozno svaki puta napišem popis za kupovinu u mobitel i onda ga na kraju napišem i rukom na post-it, a iz mobitela izbrišem i koristim ovaj ručni. Bilješke sve ikad za sve vodim samo i isključivo olovkom u nekom od blokića ili rokovnika. Godišnji planer, također, popunjavam rukom.

Volim praviti raznorazne popise svega i svačega. Za jednom. Nekad. Zlu ne trebalo. I za uspomenu. Tako da ne čudi činjenica da imam papir na kojem pišem sva mjesta koja u Zagrebu posjetim otkad sam se doselila. S jednom prijateljicom, koja se doselila malo prije mene, imam pakt da jednom mjesečno odemo na mjesto na kojem još nismo do sada bile. S drugim ljudima, a i sama sa sobom uspijem to prakticirati i češće. Tako da se taj popis lijepo popunjava.

Zato recimo volim velike gradove. Jer ima toliko raznovrsnih mjesta koja se mogu posjetiti. Rugaju me Zagrepčani i Okoličani da znam više mjesta i događanja po gradu nego oni koji su tu cijeli život. Neka od ti mjesta su mi ipak draža od drugih i stalno se na njih vraćam. Ovo je mojih top 5 zagrebačkih mjesta. Nikakvim posebnim redom. Samo onako kako mi idu iz glave.

Korica
Križanje Preradovićeve i Trenkove je možda čak mjesto, koje u Zagrebu, najčešće posjećujem. Korica je pekara. Ali ne bilo kakva. To je pekara u kojoj se svi proizvodi prave ručno i na tradicionalan način. Meni Korica, na dnevnoj bazi, nije ni blizu ni usput, ali ja napravim da je. Obožavam njihov kruh od kiselog tijesta, ali i onaj sa sjemenkama. Mramorni kruh, kolač od mrkve ili cruffin su odlični. Imaju širok spektar slano-slatkih proizvoda. Unutar objekta postoje stolovi i stolice pa se može sjesti i pojesti i popiti. Ja sam uvijek za putom pa nikad nisam sjela i ne znam kakva im je ponuda pića, ali ponuda peciva je odlična. Odobrila moja vaga. U Koricu sam dolazila i prije nego sam se preselila ovdje. Kad bi me put nanio u Zagreb iz bilo kojeg razloga, išla sam u Koricu po kruh koji sam nosila u Osijek. I po nešta slatko za put, naravno.

1
Bundek
U Zagrebu mi užasno fali promenada i šetanje njome. Ili vožnja bicikla ili rolanje. Park Bundek mi se nekako pretvorio u osječku promenadu. Često sam tamo. Šetam ili sjedim na klupi. Sviđa mi se to što mi je odmah do posla, ali što mi i iz stana do njega treba svega 10-ak minuta. Što je velik pa možeš biti i u žarištu zbivanja, ali i naći privatnost i odmaknut se od ljudi. Ima jezero. Plaža. Staza oko jezera za šetanje, vožnju bicikla ili rolanje. Klupe oko jezere. Sunca. Hladovine i šume. Igrališta za djecu. Kafića. Stolova i klupa za roštiljanje. Za svakog ponešto.

2
Slastičarnica Zagreb
Meni se nemoguće odlučiti samo za jednu slastičarnicu u Zagrebu jer ih ima nekoliko jako dobrih. Ali Slastičarnica Zagreb u Masarykovoj 4 mi je nekako posebno draga. To je slastičarnica u kojoj sam bila najviše puta, kad se zbroji sve i prije i nakon što sam se doselila ovdje. Imaju veliku ponudu sladoleda i kolača. I šta god sam do sada tamo jela, meni je bilo fino. Zadovoljna sam omjerom cijene i kvalitete. Usluga je odlična. I to mi je ono jedno mjesto gdje, unatoč svim gužvama i špicama, uvijek uspijem pronaći mjesto. Imaju i tu neku ugodnu atmosferu. Možeš s nekim dođi i lijepo se ispričati, a sasvim ugodno ti je sjesti i sam.

Kavana Lav
Na Gornjem gradu nalazi se meni ova jako draga kavana. Čula sam za nju i prije, ali nisam nikad bila prije nego sam se doselila. Uređenje je predivno. Unutra je baš nekako ugodna kućna atmosfera. Prostrano je i ima puno mjesta za sjedenje. Lagana muzika svira u pozadini. Meni kao velikom čajoljupcu posebno se sviđa to što imaju izbor različitih čajeva.

3
 Dubravkin put
Prije nekoliko godina, prijateljica, koja je u to vrijeme živjela u Zagrebu, odvela me ovdje po prvi put. I odmah sam ostala oduševljena. Mjesto koje počinje samo nekoliko minuta udaljeno od Ilice što znači da si u centru grada, a nemaš uopće osjećaj da si u gradu. Oaza mira. Šuma, mir i tišina. To je ono što te okružuje. Idealan bijeg za odmorit mozak od gradske vreve.

4
Znam da su sad svi očekivali pet mjesta na kojima se jede jer ipak sam to ja. I u Zagrebu ih stvarno ima hrpa jako dobrih. Ali ima i tih nekih drugih mjesta koja ti prirastu srcu. Za one dane kad se gužvaš u gradskom prijevozu ili kad pukne cijev pa nemaš vode ni u stanu ni na poslu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s