Jedina (ne)novogodišnja odluka koja ti treba

Ne znam kako vama, ali meni ovaj 12. mjesec ko da je čisto pravo s Marsa pao. Malo-malo pa zaboravim kapu ili rukavice jer mi još nije jasno da je zima. Advent mi se skroz nikako ne uklapa ni u šta, a o 2020. na vratima da ne govorim jer kako to već sad kad sam ja nedavno bila u Hamburgu? A to nedavno je bilo prije više od šest mjeseci!

U ovom 12. zbrajamo, oduzimamo, rekapituliramo sve sa punim ustima i hranom u obje ruke jer i onako krećemo vježbat od 1.1. A i zdravo se hranit isto od tada. Svašta se počinje tog trena kad otkuca ponoć 1.1. I to je u stvari baš super. Ko se toga onda kasnije i pridržava. Moje iskustvo donošenja novogodišnjih odluka je da ih se držim dva i pol dana i onda me prođe. I zato ih ja već godinama ne donosim. Kod mene funkcioniraju odluke donesene na najbezvezniji mogući dan i u još bezveznije vrijeme.

Ukoliko donosite novogodišnje odluke, imam jedan prijedlog. Jednu odluku s kojom možete započeti svoj 1.1. ove okrugle 2020. A ukoliko ih ne donosite, danas je jedan sasvim bezvezan dan i sad upravo je neko još bezveznije vrijeme za donošenje jedne pametne, mudre, a nadasve zabavne odluke. Dopustite da vam objasnim.

Znate ono kad nas, iz nekog razloga, u nekim životnim situacijama pitaju tko je naš uzor, kome se divimo, na koga se ugledamo. I zašto. Bude tu svakakvih odgovora. Zavisno u kojoj životnoj dobi smo. Bude tu od poznatih osoba, preko članova obitelji pa do ne ugledam se ja ni na koga, šta se imam na koga ugledati. Ne sjećam se na koga sam se ugledala kao klinka, ali veći dio života sam u zadnjoj skupini. Postoje, naravno, određene stvari zbog kojih se divim određenim ljudima. A postoji i osoba koja ima puno više takvih stvari od svih drugih.

To vam je moja V. I nije to što vam je ona moja. Stvarno nije. Vidjet ćete kad vam sve ispričam.

V vam za dva mjeseca puni 66. Za malo više od tri mjeseca bit će da je 33 godine supruga jednom finom i mirnom čovjeku. Dvadeset devet i pol godina majka jednoj djevojčici koja je mnogo dobra osim kad ništa ne valja. Alfa i omega jedne tročlane obitelji. Dirigentica iste, a svako svoju melodiju trubi. Održavateljica jednog domaćinstva. Instruktorica matematike. Web-dizajnerica. Projekt-menadžerica u radnom odnosu koja svoju penziju planira za tamo neku 2021. kad već debelo pređe 67. A nije uvijek to bila. V je svoj prvi projekt napisala sa (tek) 47 godina! 47! A do danas joj je odobreno 189 projekata koje je i provela. 189! Svi koju su ikad bili u dodiru s nevladinim sektorom znaju da je to puno više od posla. Nema tu od sedam do tri. To je stil života. Tako da je V aktivna sudionica svoje zajednice i svega što se u njoj događa. A i polaznica razno-raznih edukacija i treninga.

V vam je, kao i većina mama, vrhunska kuharica i pekačica kolača koja, kad su svi članovi obitelji kod kuće, svakog važe subotom ujutro da vidi jel treba smanjit s istim. V u slobodno vrijeme pjeva u zboru. Što znači da odlazi na probe i nastupa na nastupima. Sa svojih 65 godina odlučila je u slobodno vrijeme i počet učit svirat djembe bubnjeve. Što znači da jedan put tjedno putuje više od pola sata na probe i isto toliko natrag. A vježba i kod kuće na veš-mašini. Sa skoro 66 godina.

Vidite da to nije samo zato što je moja. I zato nemojmo mi ne možemo mi to, nemamo mi vremena za to, prestari smo mi za to. Mnogo, bre, lažemo i izgovaramo se i to nam neko treba reć pravo u facu. Mogla je tako i V. Ona je tek tako mogla. Više od većine nas. Ona ima sve izgovore ovog svijeta koje je mogla iskoristiti. Legitimne izgovore. Zdravstvene. Obiteljske. Školovanjske. Ratne. Godinske. A nije iskoristila ni jedan.

Možemo mi sve (osim ostat budan nakon ponoći kad si na pragu tridesete), imamo mi vremena za sve i nismo prestari ni za šta.

Tako da od svih (ne)novogodišnjih odluka koje možete donijeti, donesite tu da budete kao V. Budimo svi bar malo više kao V! Pjevajmo! Tamburajmo po veš-mašini. Oh, izvinjavam se. V ne tambura. Ona svira djembe bubnjeve.

Jedna misao o “Jedina (ne)novogodišnja odluka koja ti treba

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s